Grønlands Idræts-Forbund er en organisation med 9 specialforbund. GIF har i 2020 ca. 9.200 medlemmer fordelt på foreninger over hele landet. GIF varetager idrættens, specialforbundenes og foreningernes interesser overfor Grønlands Selvstyre og andre offentlige myndigheder.
GIF har ansvaret for at fordele bevillingerne fra myndighederne til specialforbund. Organisationen har ansvaret for at besvare og forvare idrætslige forhold for de offentlige myndigheder, og rådgive specialforbundene for internationale opgaver.
GIF yder service, kursusvirksomhed for foreninger, medlemmer og tilbyder rådgivning, information og støtteordninger for vidtrækkende områder.
Grønlands Idrætsforbund blev grundlagt i 1953.
Fra starten var idrætsforbundet og specialforbundene stærkt tilknyttet Danmarks Idræt Forbund og de danske specialforbund. I overensstemmelse med den øvrige udvikling af det grønlandske samfund og indførelsen af Hjemmestyret i 1979 var det naturligt at idrætsforbundet søgte større selvstændighed.
I fuld forståelse med Danmarks Idræts Forbund (DIF) opnåede Grønlands Idræts-Forbund og de grønlandske specialforbund fuld selvstændighed d. 1. januar 1996.
Siden da har grønlandsk idræt arbejdet på at udvikle det organisatoriske og idrætslige niveau på såvel nationalt som internationalt plan.
INTERNATIONALT SAMARBEJDE
GIF og specialforbund må gennem uddannelse fremhæve etiske og moralske aspekter, og gøre ledere og trænere opmærksomme den vigtige rolle de har.
GIF må belønne og værdsætte aktive, trænere og ledere, som optræder som et godt forbillede såvel på idrætspladsen som udenfor. GIF må arbejde for så hurtigt som muligt at gennemføre en dopingkontrol i Grønland.
Infrastruktur og sport
De geografiske forhold i Grønland betyder at betingelserne for at dyrke idræt er meget forskellige fra andre landes. Det er ikke muligt at afvikle løbende turneringer på grund af meget store rejseudgifter. Det betyder også at det ofte er nødvendigt for eliteudøvere at flytte fra landet for at have mulighed for regelmæssigt at deltage i konkurrencer.
Forholdet mellem idrætten og staten.
Grønlandsk idræt og finansloven
Grønlands Idræts-Forbunds og specialforbundene modtager tilskud fra Finansloven og Tipsmidlerne. Samarbejdet mellem Hjemmestyret og idrætten er godt til gavn for begge parter. Den lokale idræt modtager støtte fra kommunale myndigheder.
Eliteidræt
Grønlandske skiløbere har gennem mange år gjort sig gældende inden for eliteidrætten. Flere andre specialforbund arbejder seriøst med at udvikle elite. Håndboldforbundet deltager således i VM-kvalifikationsturneringer. Elite Sport Greenland støtter udviklingen af eliteidrætten i Grønland.
Breddeidræt
Grønlands Idræts-Forbund er først og fremmest en idrætsorganisation for de mange. Den lokale idræt er af betydning for livskvaliteten og et vigtigt element i opdragelsen af børn og unge.
-
Standardvedtægter
I ``standardvedtægter`` omtales emner som skal være indeholdt i en forenings vedtægter. Den endelige udformning skal indrettes efter foreningens formål, aktiviteter og størrelse.
Hent som fil -
Regler for optagelse af specialforbund
Regler for optagelse af specialforbund og GM. Læs her om:
GIFs reglerne